Resmi ve Gayriresmi Sofra Kurulumu
RESMİ VE GAYRİ RESMİ SOFRA KURULUMU
Zamanla evrilen sofra adabı ve davet kültürü, aslında kendi içinde farklı kategorilere ayrılmamıza neden oldu. Bugün, davetlerin türüne göre soframızı nasıl düzenliyorsak, bir de resmiyet durumuna göre masa yerleşimi yapmamız gerektiğini görüyoruz. Her ne kadar kültürden kültüre değişiklik gösterse de bazı temel kurallar hala geçerli.
Sofra kurulumunu genel olarak iki ana başlıkta yapıyoruz: Resmi ve gayri resmi davetler. Davetin ciddiyetine göre, masadaki servis takımları ve düzen değişiyor.
Resmi Bir Davet Masasında:
6 çeşit ya da daha fazla yemek sunulan davetler, resmi davetler olarak kabul edilir. Bu davetlerde genellikle çorba, salata, başlangıç, ana yemek, garnitür ve tatlı gibi seçenekler bulunur.
1920'lerin sofra adabına göre, her bir misafir için masada 45-50 cm’lik bir alan ayrılır. Bu alanda gümüş ve porselen tabaklar ile çatal-bıçak takımları bulunur. Gümüş suplalar ya da porselen tabaklar, masanın kenarından 4-5 cm içeride yer almalıdır.
Masa servis takımları, tabağın en dış sağından başlanarak sıralanır. İlk olarak çorba kaşığı, balık bıçağı, et bıçağı, salata ya da meyve bıçağı, bardaklar ve fincanlar yerleştirilir. Solda ise en dışta balık çatalı, et çatalı, salata ya da meyve çatalı, peçete, yağ tabağı ve bıçağı bulunur. Ekmek tabağı, misafirin tabağının sol tarafına, saat 10-11 yönünde yerleştirilir.
Yemek servisi her zaman sol taraftan yapılır. Servis, saat yönünün tersine doğru devam eder. Eğer ev sahibi servis yapacaksa, sağ taraftan servis yapar.
Misafirler masada isim kartlarına göre yerlerini alır ve masaya oturduktan sonra peçetelerini açıp önlerine sererler. Ancak en önemli kural, misafirlerin peçetelerini, ev sahibesi peçetesini açıp önüne serdikten sonra açmalarıdır. Yemeğe başlama sırası da bu düzene göre yapılır. Geleneklerimize göre, önce evin büyüğü masaya oturur ve yemeğe başlar, sonra diğer misafirler devam eder.
Gayri Resmi Davet Masasında:
2 veya 3 çeşit yemek sunulan davetler, gayri resmi davetler olarak kabul edilir. Bu tür sofralarda daha az servis elemanı yer alır ve davetli sayısına göre takımlar artırılıp azaltılabilir.
Etiketler: resmi sofra düzeni, misafir ağırlama, sofra adabı, resmi masa kurma, çatal bıçak yerleştirme, bardak yerleştirme, peçete kullanımı, gayri resmi sofra düzeni, rahat sofra kurma, sofra bezi seçimi, misafir ağırlama, sofra adabı, çatal bıçak yerleştirme, bardak yerleştirme
Ocak 14, 2025
Listeye dön